БУЛО та СТАЛО - сучасна агротехніка...

Агроте́хніка — система прийомів вирощування сільськогосподарських культур. Рівень агротехніки визначається ступенем розвитку суспільства; кожній історичній епосі, кожному суспільному ладу властива своя агротехніка.


Агротехніка первісного суспільства:
В епоху первісного суспільства агротехніка була основана на примітивних знаряддях ручної праці (мотика, серп). Це був період т. з. ручного, мотичного землеробства.

Агротехніка рабовласницького суспільства:
У рабовласницькому суспільстві виникли знаряддя, які приводилися в дію за допомогою тварин (соха, плуг). В цю епоху було розроблено ряд прийомів удобрення ґрунту і догляду за рослинами, застосовувалося штучне зрошення.


Агротехніка капіталістичного суспільства:
Прийоми агротехніки, пов'язані з сучасною системою сільськогосподарських машин і основані на висновках природознавства й агрономічних наук, почали складатися в умовах капіталістичного землеробства. В результаті розвитку машинобудування землеробство одержало ряд удосконалених сільськогосподарських машин.
У 20 ст. на поля вийшов трактор, за ним — комбайн і ряд ін. складних машин та знарядь, збільшилось використання мінеральних добрив. Все це сприяло удосконаленню агротехніки. Проте справжній розвиток агротехніки можливий лише після ліквідації хижацької експлуатації землі і створення необхідних умов для організації раціональної системи землеробства, застосування нових машин і відкриттів науки. 
Сучасна система землеробства передбачає:

    створення захисних лісових смуг на вододілах, по схилах балок і ярів, по берегах річок і озер, навколо ставів і водойм, а також залісення і закріплення пісків;
    правильну організацію і раціональне використання земельних угідь з освоєнням польових, кормових, овочевих та ін. сівозмін;
    правильну систему обробітку ґрунту, догляд за посівами і, насамперед, широке застосування чорних, чистих та зайнятих парів, зябу і лущення стерні;
    правильну систему застосування органічних і мінеральних добрив;
    посів добірним насінням пристосованих до місцевих умов високоврожайних сортів;
    розвиток зрошення на базі використання вод місцевого стоку шляхом будівництва ставів і водойм.

Такі найважливіші заходи і прийоми А. соціалістичного землеробства. В А. включають також підготовку посівного і садивного матеріалу, сівбу і садіння, збирання врожаю, снігозатримання, мульчування, боротьбу з бур'янами, хворобами і шкідниками сільськогосподарських культур та ін.
Если понравилась статья, поделитесь с друзьями.

0 коммент.: